To Πολιτικό Βαρόμετρο είναι ένα λογισμικό εκτίμησης της πολιτικής κοινής γνώμης με χρήση ανάλυσης πολιτικών tweets που αναφέρονται σε πολιτικά κόμματα, τα οποία συλλέγονται και αναλύονται καθημερινά. Η ανάλυση γίνεται με μεθόδους Τεχνητής Νοημοσύνης (συναισθηματική ανάλυση κειμένων). Αφορά πολιτικά κόμματα της Βουλής των Ελλήνων για τα οποία μπορούν να συλλεχθούν αυτόματα επαρκή δεδομένα από το Twitter (αλφαβητικά ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ, ΚΙΝΑΛ, ΚΚΕ, ΜΕΡΑ25, ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ). Μπορεί να υποκαταστήσει τις δημοσκοπήσεις, προσφέροντας τα παρακάτω οφέλη:
  1. Η ανάλυση της κοινής γνώμης είναι καθημερινή, με άμεση απόκριση στα πολιτικά ερεθίσματα.
  2. Το κόστος είναι σχεδόν μηδενικό.
  3. Δεν υπάρχει σοβαρή απόκλιση από τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αναλύσεις (5/2022-5/2023).

H έρευνα και ανάπτυξη του Πολιτικού Βαρόμετρου έχει πραγματοποιηθεί από την ερευνητική ομάδας Υπολογιστικής Πολιτικής (τμήματα του AIIA.CVML) του Εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφοριών (AIIA Lab) του Τμήματος Πληροφορικής, του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Το λογισμικό ‘Πολιτικό Βαρόμετρο’ είναι σε φάση αξιολόγησης.
Οι αναποφάσιστοι μοιράζονται αναλογικά στα υπόλοιπα κόμματα.
Η τρέχουσα εκτίμηση πρόθεσης ψήφου γίνεται με βάση τα πολιτικά tweets της τελευταίας εβδομάδας.
Παρακάτω παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της εκτίμησης πρόθεσης ψήφου ανά μέρα για κάθε πολιτικό κόμμα, άλλα (λοιπά) κόμματα και για αδιευκρίνιστη ψήφο. Η εκτίμηση αυτή χρησιμοποιεί συνδυασμό συναισθηματικής ανάλυσης πολιτικών tweets της τελευταίας εβδομάδας και πληροφορίες ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΝ δημοσκοπήσεων. Στην απεικόνιση υπερτίθενται παλιότερες δημοσκοπήσεις. Χρησιμοποιώντας τα βελάκια μπορείτε να αλλάξετε χρονική περίοδο παρουσίασης: α) όλη την περίοδο ανάλυσης (από 5/2022 και μετά), β) τελευταία εβδομάδα, γ) τελευταίος μήνας, δ) τελευταίο τρίμηνο.
Slide
Από τον Μάιο του 2022
Slide
Προηγούμενη εβδομάδα
Slide
Προηγούμενος μήνας
Slide
Προηγούμενοι 3 μήνες
previous arrow
next arrow
Παρακάτω παρουσιάζεται η εκτίμηση πρόθεσης ψήφου μόνο από πολιτικά tweets (που περιέχουν hashtags πολιτικών κομμάτων). Μεθοδολογικά, τα αρνητικά tweets κάθε κόμματος μοιράζονται στα υπόλοιπα κόμματα με βάση την δημοφιλία τους (όπως μετριέται καθημερινά από τον άθροισμα του αριθμού των θετικών και ουδέτερων tweets). Δεν χρησιμοποιείται άλλη πληροφορία, ούτε γίνεται αναγωγή στο σύνολο του εκλογικού σώματος. Η εκτίμηση αυτή παρουσιάζει αξιοσημείωτη χρονική ευαισθησία και άμεση ανταπόκριση σε πολιτικά συμβάντα. Πρέπει να τονιστεί όμως ότι το τμήμα του πληθυσμού που παράγει πολιτικά tweets δεν είναι κατ ανάγκην και αντιπροσωπευτικό του γενικού εκλογικού σώματος. Χρησιμοποιώντας τα βελάκια μπορείτε να αλλάξετε χρονική περίοδο παρουσίασης: α) όλη την περίοδο ανάλυσης (από 5/2022 και μετά), β) τελευταία εβδομάδα, γ) τελευταίος μήνας, δ) τελευταίο τρίμηνο.
Slide
Από τον Μάιο του 2022
Προηγούμενη εβδομάδα
Προηγούμενη Εβδομάδα
Προηγούμενος Μήνας
Προηγούμενος μήνας
Προηγούμενοι 3 μήνες
Προηγούμενοι 3 μήνες
previous arrow
next arrow
Τα παρακάτω γραφήματα δείχνουν τον αριθμό των θετικών-ουδέτερων-αρνητικών tweets ανά μέρα για τον τελευταίο μήνα (30 ημέρες). Παράγονται από αυτόματη ανάλυση tweet που αφορούν πολιτικά κόμματα. Η μετρημένη ακρίβεια συναισθηματικής κατηγοριοποίησης έχει περίπου 82% ποσοστό επιτυχίας (μετρημένο με βάση αντικειμενική αλήθεια). Μπορείτε να δείτε το αντίστοιχο γράφημα για κάθε κόμμα χρησιμοποιώντας τα βελάκια. Τα πολιτικά γεγονότα συμβολίζονται με αστερίσκο (*).
Παρακάτω φαίνεται ο συνολικός αριθμός των πολιτικών tweets που συλλέχθηκαν αυτόματα ανά μέρα χρησιμοποιώντας σχετικά hashtags. Χρησιμοποιώντας τα βελάκια μπορείτε να αλλάξετε χρονική περίοδο παρουσίασης: α) όλη την περίοδο ανάλυσης (από 5/2022 και μετά), β) τελευταία εβδομάδα, γ) τελευταίος μήνας, δ) τελευταίο τρίμηνο.
Slide
Από τον Μάιο του 2022
Slide
Προηγούμενη εβδομάδα
Slide
Προηγούμενος μήνας
Slide
Προηγούμενοι 3 μήνες
previous arrow
next arrow
26/2/2023: Υπόθεση του βουλευτή Παύλου Πολάκη (συζήτηση για πιθανή διαγραφή του)
1/3/2023: Σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη
28/3/2023: Ανακοίνωση προκήρυξης εθνικών εκλογών στις 21/5/2023.
10/5/2023: Προεκλογικό debate πολιτικών αρχηγών.
Μέση απόκλιση Πολιτικού Βαρόμετρου από τις εκλογές 25/6/2023
Απόκλιση για ΝΔ: -0,95%
Απόκλιση για ΣΥΡΙΖΑ: 2,16%
Απόκλιση για ΚΙΝΑΛ: -0,55%
Απόκλιση για ΚΚΕ: -0,19%
Απόκλιση για ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: -0,24%
Απόκλιση για ΜΕΡΑ25: 0,41%
Απόκλιση για ΑΛΛΟ: 3,14%

Συνολική μέση απόκλιση για όλα τα κόμματα: 1.1%
Το πολιτικό βαρόμετρο βρισκόταν μέσα στα όρια των exit poll των εκλογών στις 25/6/2023 με λίγες εξαιρέσεις στις οποίες βρισκόταν πολύ κοντά στο όριο.
Μέση απόκλιση Πολιτικού Βαρόμετρου από τις δημοσκοπήσεις 5/2022-5/2023
Μέση απόκλιση για ΝΔ: 1,46%
Μέση απόκλιση για ΣΥΡΙΖΑ: 1,24%
Μέση απόκλιση για ΚΙΝΑΛ: 0,63%
Μέση απόκλιση για ΚΚΕ: 0,35%
Μέση απόκλιση για ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ: 0,38%
Μέση απόκλιση για ΜΕΡΑ25: 0,26%
Μέση απόκλιση για ΑΛΛΟ: 1,09%

Συνολική μέση απόκλιση για όλα τα κόμματα: 0.95%
Η μέση απόκλιση είναι μικρότερη για τα μικρά κόμματα, μεγαλύτερη για τα μεγάλα κόμματα, αλλά γενικά πολύ μικρή.
Με την χρήση περισσότερων δεδομένων με το πέρασμα του χρόνου, η απόκλιση μειώθηκε.

Ι. Πήτας – pitas@csd.auth.gr