What is Icarus about?

Icarus is a Special Interest Group centering on research and upskilling regarding Machine Learning, Computer Vision and Autonomous Systems. It consists of undergraduate/postgraduate students of the Aristotle University of Thessaloniki, Greece (AUTH), as well as interested young professionals. Icarus team members collaborate with the AUTH researchers of the AERIAL-CORE and ΑΙ4Media Horizon 2020 projects, funded by the EU.

Icarus Research Topics

  • Autonomous Systems
  • Drone Imaging
  • Fast Convolution Algorithms
  • Computational Politics
  • Computational Pharmaceutics
  • Financial Engineering

Icarus Objectives

  • Participation in national/international events e.g. exhibitions, competitions, meetups
  • Dissemination of technical knowledge and research results

Regulations of Team procedures

ΚΑΤΑΣΤΑΤΙΚΟ

IKAROS
the Greek drone team

ΟΜΑΔΑ
Δημιουργία πρότυπης ερευνητικής και αναπτυξιακής ομάδας ειδικού ενδιαφέροντος (Special Interest Group) αποτελούμενη από φοιτητές/αποφοίτους του Α.Π.Θ. και άλλους ενδιαφερόμενους  με σκοπό την έρευνα και την ανάπτυξη τεχνολογιών στη τεχνητή νοημοσύνη για σειρά εφαρμογών. Επαφές και αλληλεπίδραση με την Πανεπιστημιακή κοινότητα, το ευρύ κοινό καθώς και εταιρικά σχήματα κάθε μορφής εντός και εκτός Ελλάδος.

ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ

* Έρευνα σε συγκεκριμένους τομείς τεχνητής νοημοσύνης στοχεύοντας στην δημιουργία καινοτομικών προϊόντων και προοπτική την εμπορική αξιοποίηση τους. Συμμετοχή σε διεθνή δρώμενα (ενδεικτικά: εκθέσεις, διαγωνισμοί, συναντήσεις εργασίας) και ανάπτυξη δικτύου παραγωγής, συγκέντρωσης και διάχυσης σχετικής τεχνογνωσίας

* Ενημέρωση φοιτητών του Α.Π.Θ. αλλά και ευρύτερου κύκλου ενδιαφερομένων ατόμων με στόχο την απόκτηση γνώσεων και επαφή με συγκεκριμένες πρακτικές εφαρμογές.

* Επίτευξη συνεργασίας με νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα.

* Εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω ανάπτυξης προγράμματος προσέλκυσης οικονομικής βοήθειας με διάφορες μορφές (ενδεικτικά : χορηγίες, διαφήμιση, δωρεές, συνεκμετάλλευση).
Παρουσίαση αποτελεσμάτων κατά περιόδους και αντικείμενο στην επιστημονική κοινότητα και το ευρύ κοινό.

ΔΙΑΡΘΡΩΣΗ OMAΔΑΣ

Η ομάδα θα χωρίζεται, εάν χρειαστεί, σε τρεις βασικές υποομάδες: α) ομάδα υπεύθυνη για τεχνικά θέματα με έμφαση στις ειδικές απαιτήσεις κάθε επί μέρους αντικειμένου β) ομάδα διαχειριστικών θεμάτων, οργάνωσης και διαφήμισης, δημοσίων σχέσεων, επικοινωνίας και πολιτισμού και γ) ομάδα ειδικών θεμάτων: διοργάνωση σχολείων, διασύνδεση και διαλειτουργικότητα της ομάδας με αντίστοιχους ή πλησιέστερους σε αυτήν εθνικούς, κοινοτικούς ή και διεθνείς φορείς κάθε μορφής με σκοπό την επιστημονική ανταλλαγή απόψεων και την δημιουργία δικτύου συγκέντρωσης, επεξεργασίας και διάχυσης σχετικών πληροφοριών. Κάθε υποομάδα έχει έναν εκλεγμένο υπεύθυνο ο οποίος υποβάλλει κάθε μήνα τις προτάσεις του στην γραμματεία, η οποία αποτελείται από τους υπεύθυνους κάθε μιας από τις υποομάδας που αναφέρθηκαν προηγουμένως. Η γραμματεία και όλα τα μέλη της ομάδας συνεργάζονται με τον κ. Ιωάννη Πήτα μέσω των έργων του οποίου λειτουργεί και χρηματοδοτείται η ομάδα, καθώς και με τα μέλη του εργαστηρίου Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφορικών (Τ.Ν.Α.Π.), ειδικότερα με τους ερευνητές του έργου Multidrone.

ΜΕΣΑ
Εργαστήριο
Ειδικός τομέας έρευνας, ανάπτυξης, κατασκευής drones και ειδικών τεχνολογιών.

Συναντήσεις
Τακτικές συναντήσεις εργασίας (κάθε μήνα ή και νωρίτερα), ανοικτές συναντήσεις με παρουσία κάθε

ενδιαφερομένου (κάθε τρεις μήνες), ετήσια συνάντηση (απολογισμός έργου και ανακοίνωση οργανογράμματος επόμενου έτους).
Ενημέρωση
Αρχική συνέντευξη τύπου προς ενημέρωση των με, ακαδημαϊκής κοινότητας και κοινού για την δημιουργία και τους στόχους της ομάδας. Παρουσία στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κανάλι στο YouTube, πολυσέλιδο περιοδικό σε μορφή .pdf για εύκολη αποστολή, ανάγνωση και αρχειοθέτηση (αποστολή σε 50.000 παραλήπτες μέσω e-mail), blog με συνεχείς καταχωρήσεις, εβδομαδιαίο Νewsletter για διατήρηση επαφής και επικαιροποίησης αποτελεσμάτων, μηνιαίο δελτίο τύπου προς τα μέσα μαζικής ενημέρωσης με ενημερωτικό υλικό, τακτική αποστολή ερωτηματολογίων (δημιουργία βάσης δεδομένων), βιβλίο έτους (year book), ημερολόγιο και έντυπα κάθε είδους.
Διαγωνισμοί
Θεματικοί διαγωνισμοί (συμμετεχόντων στην ομάδα, φοιτητών Α.Π.Θ. ή και με συμμετοχή κοινού) με διάφορα έπαθλα σε συνεργασία με χορηγούς της ομάδας.
Παρουσιάσεις
Θεματικές ενότητες ανοικτές σε όλους με σκοπό την παρουσίαση πρακτικών αποτελεσμάτων, επιστημονικών ανακοινώσεων ή άλλων σχετικών αποτελεσμάτων
Σεμινάρια

Πραγματοποίηση θεματικών σεμιναρίων (τόσο ειδικών με συμμετοχή σπουδαστών όσο και γενικών με συμμετοχή και κοινού) και χορήγηση βεβαίωσης συμμετοχής.
Εφαρμογές νέων τεχνολογιών
Πειραματικές εφαρμογές διαφόρων τεχνολογιών και, μετά από αξιολόγηση, ενσωμάτωση τους στην τελική φάση κατασκευής drones.
Υλικό
Αναλυτικό ημερολόγιο προετοιμασίας, δημιουργία πρωτοτύπων, ειδικές ενημερωτικές εκδόσεις, έκδοση βιβλίων και οπτικοακουστικού υλικού, δημιουργία και εμπλουτισμός σχετικής φυσικής και ηλεκτρονικής βιβλιοθήκης.
Ανοικτή ομάδα
Δυνατότητα κάθε ενδιαφερόμενου, εκτός φοιτητών Α.Π.Θ., για συμμετοχή στην ομάδα ή με οποιονδήποτε τρόπο σύμπραξη με αυτήν.

ΧΟΡΗΓΟΙ

Επιστημονικός χορηγός της ομάδας είναι: α) Το ερευνητικό έργο Multidrone, στα πλαίσια του οποίου δραστηριοποιείται η ομάδα και  β) το εργαστήριο Τεχνητής Νοημοσύνης και Ανάλυσης Πληροφορικών (Τ.Ν.Α.Π.) του τμήματος Πληροφορικής Α.Π.Θ. Θα ζητείται χορηγία από το Α.Π.Θ. Για διάφορες δραστηριότητες της ομάδας.